W trakcie realizacji tematyki ,,Jesień w sadzie i ogrodzie’’ dzieci z grupy piątej poznawały cechy charakterystyczne  owoców i warzyw. Określały ich wielkość, kształt i kolor. Starały się poprawnie nazywać dary jesieni. Przedszkolaki rozumieją potrzebę spożywania warzyw i owoców w różnych postaciach: na surowo, do picia, w sałatkach, gotowane w zupach. Podsumowaniem dwutygodniowego cyklu zajęć było wyjście do Nadleśnictwa Hajnówka na ,,Święto Pieczonego Ziemniaka’’. Najpierw dzieci wykonały koło wokół ogniska i ogrzały się jego ciepłem. Następnie uczestniczyły w zabawach i konkurencjach sportowych organizowanych przez nauczycielki oraz Pana Tomasza Woszczenko – tatę Olafa. Dużą frajdę sprawiło przedszkolakom samodzielne pieczenie kiełbasek i ziemniaków. Oprócz degustacji ziemniaków przygotowanych przez Panią Asię Weremczuk – mamę Klary i kiełbasek był też słodki poczęstunek przyniesiony przez Państwa Podolszyńskich – rodziców Julii. Przebywanie w otoczeniu naszej puszczańskiej przyrody sprawiło dzieciom mnóstwo radości

Dziękujemy serdecznie za pomoc w organizacji mamie Klary, mamie Dominiki, mamie Julii, tacie Olafa.

Przygotowały: Joanna Suchodoła, Ewa Anchimiuk

Opis galerii zdjęć: Na pierwszym zdjęciu dzieci wyruszają na piknik. Na kolejnym podziwiają hubę. Następne pięć zdjęć przedstawia dzieci podziwiające eksponaty Nadleśnictwa. Na kolejnych sześciu zdjęciach uczestniczą w zabawach i konkurencjach sportowych (slalom między pachołkami, przeciąganie liny, wyścig z ziemniakami, zabawy w kole przy muzyce). Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają pieczenie kiełbasek, a jeszcze dwa następne ich spożywanie. Kolejne cztery zdjęcia przedstawiają zabawy na placu zabaw. Zdjęcie dwudzieste drugie przedstawia degustacje słodyczy, a dwa kolejne jedzenie upieczonych w ognisku ziemniaków. Na ostatnich zdjęciach przedszkolaki próbują swoich sił w ,,przeciąganiu auta i pociągu’’.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje