Podczas pobytu dzieci w przedszkolu staramy się zachęcać najmłodszych różnymi sposobami do zdrowego odżywiania. Pierwsze dwa tygodnie października w grupie 5-6 latków obfitowały w zajęcia, podczas których bardzo dużo rozmawialiśmy o tym, jak ważne dla zdrowia naszego organizmu jest spożywanie min. owoców. W związku z tym dnia 9 października odbyły się zajęcia kulinarne – wykonywanie owocowych szaszłyków z owoców samodzielnie zakupionych poprzedniego dnia w Biedronce. Przedszkolaki pamiętały o podstawowych zasadach higieny tj. uprzednim umyciu owoców oraz rąk. Zostały zaopatrzone w fartuszki oraz nakrycia głów, taj jak w prawdziwej kuchni. Poznały etapy powstawania szaszłyków tj. obieranie, krojenie, nadziewanie na wykałaczkę do szaszłyków.  Okazało się, że najlepszy sposób na przekonanie dzieci do spożywania owoców są działania praktycznie. Po skończonej pracy wszystkie dzieci wraz z panią konsumowały owocowe przysmaki. Było zdrowo, smacznie i kolorowo.

                                                Opracowanie : Joanna Suchodoła

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje