Zajęcia kulinarne dla maluszków są świetną propozycją zabawy. Dostarczają one wielu wrażeń sensorycznych, ale także uczą dzieci samodzielności, doskonalą umiejętność posługiwania się sztućcami, utrwalają zasady kulturalnego zachowania się przy stole a co najważniejsze wyrabiają w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe. Trzylatki z grupy pierwszej podczas wiosennego śniadania komponowały swoje kanapki. Samodzielnie smarowały chleb masłem, kładły na kanapce ser i wędlinę, wybierały róże warzywa, wykorzystały także samodzielnie wyhodowany szczypior. Miło było popatrzeć, jak wszystko znika z dziecięcych talerzyków.

Przygotowała: K. Litwiniec – Burnecka

Opis galerii zdjęć: Na pierwszym zdjęciu widać dzieci siedzące przy stolikach, każde z dzieci ma swój talerzyk i plastikowy nóż, dzieci smarują masłem kromkę chleba na środku stolików umieszczony jest talerz z wędliną i serem oraz dwie tace z pokrojonymi warzywami (sałatą, ogórkiem, pomidorkami, papryką, kiełkami i szczypiorem). Na kolejnych ośmiu zdjęciach widać dzieci komponujące swoje kanapki. Zdjęcie jedenaste i dwunaste wykonane zostało podczas wspólnego posiłku.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje