Dzieci z grupy IV realizowały program edukacyjny pt. „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”. Poznawały tajniki zdrowej i ekologicznej żywności. Zapoznały się z jej znakiem graficznym (listek z gwiazdek na zielonym tle). Na zajęciach plastycznych tworzyły piramidę żywienia, zwracając szczególną uwagę na picie wody i aktywność fizyczną. Wykonały papierowe słoiki z przetworami na zimę i inne elementy wystroju domowej spiżarni. Dowiedziały się jak powstaje chleb, miód, dźemy, itp. Jadły własną, kiszoną kapustę; tworzyły susz owocowy nawlekając na nitkę suszone jabłka. Podczas jednych z zajęć dzieci bawiły się w sklep ekologiczny. Kupowały i sprzedawały produkty, które samemu można stworzyć w domowej kuchni. W czasie realizacji tematyki bardzo łatwo wpasowały się zagadnienia z innowacji pedagogicznej „Przedsiębiorczy Przedszkolak”. Dzieci samodzielnie dochodziły do wniosku, że wzajemna współpraca i chęci sprzyjają oszczędzaniu i pomagają w codziennym życiu. Nie trzeba sprowadzać do Polski jabłek skoro tak dużo rośnie ich na drzewach. Nie trzeba kupować jedzenia w nadmiarze, bo się zmarnuje i trzeba będzie je wyrzucić. Trzeba być świadomym konsumentem!

Przygotowały: Iwona Zaniewska- Ciep, Alicja Jurczak

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje