Realizując blok tematyczny o przetworach i zapasach na zimę, dzieci z grupy IV uczestniczyły w zajęciu kulinarnym- kiszenie kapusty. Zapoznały się z kolejnymi etapami pracy: oberwanie starych liści, umycie kapusty i marchwi, obranie i tarkowanie marchewki, tarkowanie kapusty, dodanie soli i kminku, ubijanie aż do wypuszczenia pierwszych soków. Dzieci poznawały i nazywały przybory kuchenne niezbędne do wykonania tego zadania: szatkownica, tarka warzywna, deska do krojenia, nóż kuchenny, garnek, tłuczek drewniany. Stosowały się do zasad bezpieczeństwa, pamiętając, że tylko w obecności dorosłych można pomagać w pracach kuchennych. Były ciekawe smaku kapusty, więc chętne dzieci próbowały wyrobu, jaki im wyszedł. Wiedzą jednak, że na pyszny smak kiszonej kapusty muszą poczekać co najmniej dwa tygodnie.

Przygotowała: Iwona Zaniewska- Ciep

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje