„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.

Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!

Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”

 W ramach realizacji programu „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, dzieci z grupy VIII uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszenie kapusty. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Przedszkolaki już to wiedzą. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy i tak zrobiły to dzieci z pomocą pani Joli.  Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanej w tym celu miski , gdzie została przetarta z solą, aż  puściła sok. Następnie kapusta trafiła do garnka, w którym została dokładnie ugnieciona   drewnianym wałkiem. Teraz wspólnie będziemy obserwować proces fermentacji.   Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań.  Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.

Przygotowała: Krystyna Kojło

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje