Podczas pobytu dzieci w przedszkolu staramy się zachęcać nasze pociechy do spożywania min. owoców. Są pogadanki, oglądamy ilustracje, filmy, słuchamy wierszy i bajek. W związku z tym dnia 8 października w grupie III odbyły się zajęcia kulinarne – samodzielne wykonywanie owocowych szaszłyków. Przedszkolaki pamiętały o podstawowych zasadach higieny tj. uprzednim umyciu owoców oraz rąk. Zostały zaopatrzone w fartuszki, plastikowe noże oraz nakrycia głów, tak jak w prawdziwej kuchni. Poznały etapy powstawania szaszłyków tj. obieranie, krojenie, nadziewanie na wykałaczkę do szaszłyków. Okazało się, że najlepszy sposób na przekonanie dzieci do spożywania owoców są działania praktycznie. Po skończonej pracy wszystkie dzieci wraz z panią konsumowały owocowe przysmaki. Było zdrowo, smacznie i kolorowo.

Przygotowała: Joanna Suchodoła

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje