Wielkanocne przepisy dla dzieci
Wielkanocne baranki
Składniki na 8 muffinek
- 2 małe jajka
- 100 ml mleka
- 100 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g masła
- 8 cukierków „Krówek”
Dodatkowo
- ok. 50 g marcepanu
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- ok. 50g popcornu
Wykonanie
Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło połączyć ze sobą za pomocą ubijaczki-miotełki. Powoli dodać do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodać posiekane cukierki krówki.
Masę przelać do papilotek (napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
W trakcie pieczenia masę marcepanową połączyć z kakao. Zostawić tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Uformować łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką zrobić noski i buzie. Wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarować na muffinkach. Przykleić łebki, a na wierzchu ułożyć obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schłodzić.
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi.
Wielkanocne czekoladowe ptasie gniazda
Składniki na 6 gniazd
Składniki na 6 gniazd
- ok. 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
- 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
- 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej 30% śmietanki
- 50 g pistacji
- ok. 80 g marcepanu
- barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony
Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.
Wielkanocne kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango
- 250 g mąki pszennej
- 110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja
- 1 mango
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4-5 łyżek gorącej wody
Masa cukrowa
- 350 g cukru pudru Cukier Królewski
- 40 g glukozy w proszku
- 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
- 20 ml zimnej wody
- barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym
Wykonanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.
Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.
Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach.
Ciasteczka- jajeczka
Proste w przygotowaniu , smaczne i bardzo efektowne. Jeśli nie mamy kremu cytrynowego, możemy ciastka przełożyć dżemem morelowym lub masą budyniową o smaku waniliowym.
Składniki:
2 łyżki suchego maku
200 g sera twarogowego
120 g masła
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżemu morelowego lub masy budyniowej o żółtym kolorze
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i
odstawić na 20 minut, a potem odcedzić na sitku. Ze sparzonego maku, twarogu,
masła, jajka, mąki, cukru, skórki cytrynowej i proszku do pieczenia zagniatamy
jednolite ciasto
i wkładamy na pól godziny do lodówki. Ciasto po schłodzeniu wałkujemy i
wykrawamy ciastka
foremką o kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawamy małe, okrągłe dziurki
(można użyć do tego szerszego końca tulejki do rurek).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut (lekko mają się
zarumienić).
Po upieczeniu wszystkie
ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smarujemy
kremem lub dżemem i przykładamy delikatnie ciastko z dziurką.
Składniki
na około 35 ciasteczek:
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kawałki
otarta skórka z 2 cytryn
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
335 g mąki pszennej
1. Wszystkie składniki szybko posiekać,
zagnieść, schłodzić w lodówce
przez około pół godziny (można też zmiksować w
malakserze).
2. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki,
rozwałkować na około 3 mm
grubości, podsypując lekko mąką. Wycinać
ciasteczka. Układać na
blaszce wyłożonej wcześniej papierem do
pieczenia, w niedużych
odstępach.
3. Piec około 5 – 7 minut w temperaturze 190ºC.
Studzić na kratce.
Wielkanocne bułeczki – zajączki z mąki żytniej i orkiszowej
Składniki na około 8 – 9 bułeczek:
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub żytniej jasnej)
350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)
14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
150 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)
kilka łyżek mleka (niekoniecznie, ja dodałam by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)
Do dekoracji:
nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku
białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)
Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce,
przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części:
mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki),
którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część
(grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając
od środka (jak na zdjęciu). Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem
(do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami.
Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 – 30 minut).
Piec w temperaturze 200ºC – pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC
i piec kolejne 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków.
Pani Lucynka i pani Basia