Wielkanocne przepisy dla dzieci

Wielkanocne baranki

Składniki na 8 muffinek

  • 2 małe jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 50 g masła
  • 8 cukierków „Krówek”

Dodatkowo

  • ok. 50 g marcepanu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 50g popcornu

Wykonanie
Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło połączyć ze sobą za pomocą ubijaczki-miotełki. Powoli dodać do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodać posiekane cukierki krówki.
Masę przelać do papilotek (napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
W trakcie pieczenia masę marcepanową połączyć z kakao. Zostawić tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Uformować łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką zrobić noski i buzie. Wstawić do lodówki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarować na muffinkach. Przykleić łebki, a na wierzchu ułożyć obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schłodzić.
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi.

 

Wielkanocne czekoladowe ptasie gniazda

Składniki na 6 gniazd

Składniki na 6 gniazd

  • ok. 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
  • 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej 30% śmietanki
  • 50 g pistacji
  • ok. 80 g marcepanu
  • barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony

Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.

Wielkanocne kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango

  • 250 g mąki pszennej
  • 110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja

  • 1 mango
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek gorącej wody

Masa cukrowa

  • 350 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 40 g glukozy w proszku
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
  • 20 ml zimnej wody
  • barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym

Wykonanie
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.
Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała.
Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach.

Ciasteczka- jajeczka

Proste w przygotowaniu , smaczne i bardzo efektowne. Jeśli nie mamy kremu cytrynowego, możemy  ciastka przełożyć dżemem morelowym lub masą budyniową o smaku waniliowym.

Składniki:

2 łyżki suchego maku
200 g sera twarogowego
120 g masła
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżemu morelowego lub masy budyniowej o żółtym kolorze
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut, a potem odcedzić na sitku. Ze sparzonego maku, twarogu, 
masła, jajka, mąki, cukru, skórki cytrynowej i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto 
i wkładamy na pól godziny do lodówki. Ciasto po schłodzeniu wałkujemy i wykrawamy ciastka 
foremką o kształcie jajka. W połowie ciastek wykrawamy małe, okrągłe dziurki 
(można użyć do tego szerszego końca tulejki do rurek).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut (lekko mają się zarumienić).

Po upieczeniu wszystkie ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki smarujemy 
kremem lub dżemem i przykładamy delikatnie ciastko z dziurką.

Składniki na około 35 ciasteczek:
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kawałki
otarta skórka z 2 cytryn
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
335 g mąki pszennej
1. Wszystkie składniki szybko posiekać, zagnieść, schłodzić w lodówce
przez około pół godziny (można też zmiksować w malakserze).
2. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na około 3 mm
grubości, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na
blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych
odstępach.
3. Piec około 5 – 7 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

 

Wielkanocne bułeczki – zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

Składniki na około 8 – 9 bułeczek:

250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub żytniej jasnej)
350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)
14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
150 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)
kilka łyżek mleka (niekoniecznie, ja dodałam by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)
Do dekoracji:
nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku
białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)


Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. 
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, 
przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: 
mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), 
którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część 
(grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając
od środka (jak na zdjęciu). Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem
(do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. 
Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20 – 30 minut).
Piec w temperaturze 200ºC – pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC
i piec kolejne 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków.

Pani Lucynka i pani Basia

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje