GOTUJEMY Z MAMĄ
Wspólne gotowanie z dzieckiem nie zawsze jest łatwe, jednak to wspaniałe chwile spędzone w kuchni i frajda dla obu stron. Zazwyczaj przygotowanie wybranej potrawy zajmuje nieco więcej czasu i potrzeba też dużo więcej cierpliwości (i wyrozumiałości dla powstałego zazwyczaj bałaganu), ale działania są warte wysiłku. Dzieci uwielbiają mieszać, miksować, przesypywać, przelewać, wycinać i układać. Taka zabawa w najprostszy sposób pomaga im w zdobywaniu umiejętności matematycznych (odmierzanie, przeliczanie, ważenie), rozwija wszystkie zmysły – pracuje przecież dotyk, wzrok, słuch, węch i smak oraz kształtuje poczucie własnej wartości – dziecko wie, że jest potrzebne, że może w pełni uczestniczyć w życiu rodziny, że jego obecność jest ważna i ceniona. A ponieważ zbliżają się święta, proponujemy kilka przepisów na przygotowanie zabawnych potraw z jajek. Dzieciom na pewno spodobają się te pomysły !
Miłej zabawy i smacznego!
Świnka
Do przygotowania zabawnej świnki potrzebne będą:
- jajka ugotowane na twardo
- ziarenka pieprzu
- ugotowana parówka, (lub marchewka i rzodkiewka – co kto woli)
- odrobina majonezu lub chrzanu, natka pietruszki
Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupki. W każdym jajku można delikatnie ściąć odrobinę dolnej część – będzie stało stabilniej. Parówkę kroimy na plasterki – przyklejamy do każdego jajka plasterek jako nosek za pomocą chrzanu lub majonezu. Z paru plasterków parówki wycinamy trójkąty, następnie po obu stronach jednego końca każdego jajka robimy nacięcia i wkładamy w nie trójkątne uszka (zamiast parówki możemy użyć marchewki i rzodkiewki – z marchewki wówczas zrobimy nosek, zaś z rzodkiewki uszka). Z ziarenek pieprzu robimy oczka, a z gałązek natki lub szczypiorku– ogonki świnki.
Coś dla chłopaków – i nie tylko!!! Kurczak wyścigowy!!
Do przygotowania wyścigowego kurczaka potrzebne będą:
- jajka ugotowane na twardo
- podłużne bułeczki
- rzodkiewki
- odrobina majonezu
- pomidorki koktajlowe
- wykałaczki
- 2 goździki ( na oczka)
- kawałek żółtego sera
- szczypiorek (na nosek)
Ugotowane na twardo jajko studzimy i obieramy. W bułce robimy otwór wielkości jajka – to będzie miejsce na „kabinę kierowcy”. Możemy włożyć tam trochę majonezu – nie tylko kierowcy będzie wygodniej tam siedzieć i nie będzie nam wypadał, ale także nasza kanapka będzie smaczniejsza!Z plasterków pomidorków i plasterków rzodkiewek robimy koła przyczepiając je do naszego samochodu wykałaczkami. Z przodu robimy zderzak z kawałka żółtego sera. Wsadzamy do środka samochodu naszego kierowcę i robimy mu oczka z goździków, nosek ze szczypiorku oraz czapeczkę z rzodkiewki i żółtego sera.
Wielkanocne zajączki
Do przygotowania zajączków potrzebne będą:
- jajka ugotowane na twardo
- goździki ( na oczka)
- łodyżki szczypiorku na wąsy
- wykałaczki
- kawałek papryki na nosek
Ugotowanym i obranym jajkom na twardo musisz odkroić kawałek wzdłuż jajka tak by można je było położyć „na boku” i jajo nie turlało się. To będzie tułów zajączka. Drugie jajko pokrój na ćwiartki tak by z dwóch ćwiartek można było zrobić nabite na wykałaczki uszka zajączka. Wbijamy goździki – to będą oczka zajączka. Robimy niewielki otwór i mocujemy podłużny kawałek papryki jako nosek oraz mocujemy łodyżki szczypiorku jako wąsy.
A na koniec – coś słodkiego!!
Kolorowe muffinki
Upieczenie takich babeczek to dziecinna igraszka. Wystarczy osobno wymieszać mokre składniki, a osobno suche, później wszystko to ze sobą połączyć – każde dziecko powinno dać sobie radę. Wystarczy pomóc dzieciom podczas korzystania z piekarnika i zachęcić, by rozwijając swoją kreatywność, wyczarowały kolorowe muffinki z posypkami, bawiąc się przy tym doskonale. Oto prosty przepis, którego wykonanie nie powinno potrwać dłużej niż godzinę:
Składniki (na 12 babeczek):
- 220 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- tabliczka czekolady (białej lub ciemnej),
- dowolne posypki cukrowe (perełki, pałeczki, konfetti, maczek lub wszystkiego po trochu).
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, a następnie ubijamy na jednolitą masę przy użyciu miksera lub trzepaczki.
- Dodajemy rozdrobnione masło i ponownie mieszamy.
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki mokre z suchymi (możemy urozmaicić smak babeczek dzięki dodatkom takim jak bakalie czy mrożone owoce).
- Przekładamy masę do foremek na babeczki. Uważamy, by nie przesadzić z ilością, bo muffinki po upieczeniu urosną prawie dwukrotnie.
- Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut.
- Bardzo ostrożnie wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- W małej miseczce rozdrabiamy czekoladę, a następnie wstawiamy naczynie do mikrofali lub do kąpieli wodnej, by z twardej tabliczki powstała płynna polewa.
- Zanurzamy muffinki czubkami w czekoladzie, a następnie dekorujemy według własnego pomysłu, używając kolorowych posypek.
Renata Bartoszewicz