GOTUJEMY Z MAMĄ

    Wspólne gotowanie z dzieckiem nie zawsze jest łatwe, jednak  to wspaniałe chwile spędzone w kuchni i frajda dla obu stron. Zazwyczaj  przygotowanie wybranej potrawy zajmuje nieco więcej czasu i  potrzeba też dużo więcej cierpliwości (i wyrozumiałości dla powstałego zazwyczaj bałaganu), ale działania są warte wysiłku.  Dzieci uwielbiają mieszać, miksować, przesypywać, przelewać, wycinać i układać. Taka zabawa w najprostszy sposób pomaga im w zdobywaniu umiejętności matematycznych (odmierzanie, przeliczanie, ważenie), rozwija wszystkie zmysły – pracuje przecież dotyk, wzrok, słuch, węch i smak oraz kształtuje poczucie własnej wartości – dziecko wie, że jest potrzebne, że może w pełni uczestniczyć w życiu rodziny, że jego obecność jest ważna i ceniona. A ponieważ zbliżają się święta, proponujemy kilka  przepisów na przygotowanie zabawnych potraw z jajek. Dzieciom na pewno spodobają się te pomysły !

Miłej zabawy i smacznego!

Świnka

Do przygotowania zabawnej świnki potrzebne będą:

  • jajka ugotowane na twardo
  • ziarenka pieprzu
  • ugotowana parówka, (lub marchewka i rzodkiewka – co kto woli)
  • odrobina  majonezu lub chrzanu, natka pietruszki

Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupki. W każdym jajku można delikatnie ściąć odrobinę dolnej część – będzie stało stabilniej. Parówkę kroimy  na plasterki – przyklejamy do każdego jajka plasterek jako nosek za pomocą chrzanu lub majonezu. Z paru plasterków parówki wycinamy trójkąty, następnie po obu stronach jednego końca każdego jajka robimy nacięcia i wkładamy w nie trójkątne  uszka (zamiast parówki możemy użyć marchewki i rzodkiewki – z marchewki wówczas zrobimy nosek, zaś z rzodkiewki uszka). Z ziarenek pieprzu robimy oczka, a z gałązek natki lub szczypiorku– ogonki świnki.

Coś dla chłopaków – i nie tylko!!!  Kurczak wyścigowy!!

Do przygotowania wyścigowego kurczaka potrzebne będą:

  • jajka ugotowane na twardo
  • podłużne bułeczki
  • rzodkiewki
  • odrobina majonezu
  • pomidorki koktajlowe
  • wykałaczki
  • 2 goździki ( na oczka)
  • kawałek żółtego sera
  • szczypiorek (na nosek)

Ugotowane na twardo jajko studzimy i obieramy. W bułce robimy otwór wielkości jajka – to będzie miejsce na „kabinę kierowcy”. Możemy włożyć tam trochę majonezu – nie tylko kierowcy będzie wygodniej  tam siedzieć i nie będzie nam wypadał, ale także nasza kanapka będzie smaczniejsza!Z plasterków pomidorków i plasterków rzodkiewek robimy koła przyczepiając je do naszego samochodu wykałaczkami. Z przodu robimy zderzak z kawałka żółtego sera. Wsadzamy do środka samochodu naszego kierowcę i robimy mu oczka z goździków, nosek ze szczypiorku oraz czapeczkę z rzodkiewki i żółtego sera.

Wielkanocne zajączki

Do przygotowania zajączków potrzebne będą:

  • jajka ugotowane na twardo
  • goździki ( na oczka)
  • łodyżki szczypiorku na wąsy
  • wykałaczki
  • kawałek papryki na nosek

Ugotowanym i obranym jajkom na twardo musisz odkroić kawałek wzdłuż jajka tak by można je było położyć „na boku” i jajo nie turlało się. To będzie tułów zajączka. Drugie jajko pokrój na ćwiartki tak by z dwóch ćwiartek można było zrobić nabite na wykałaczki uszka zajączka. Wbijamy goździki – to będą oczka zajączka. Robimy niewielki otwór i mocujemy podłużny kawałek papryki jako nosek oraz mocujemy łodyżki szczypiorku jako wąsy.

A na koniec – coś słodkiego!!

Kolorowe muffinki

Upieczenie takich babeczek to dziecinna igraszka. Wystarczy osobno wymieszać mokre składniki, a osobno suche, później wszystko to ze sobą połączyć – każde dziecko powinno dać sobie radę.  Wystarczy pomóc dzieciom podczas korzystania z piekarnika i zachęcić, by rozwijając swoją kreatywność, wyczarowały kolorowe muffinki z posypkami, bawiąc się przy tym doskonale. Oto prosty przepis, którego wykonanie nie powinno potrwać dłużej niż godzinę:

Składniki (na 12 babeczek):

  • 220 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • tabliczka czekolady (białej lub ciemnej),
  • dowolne posypki cukrowe (perełki, pałeczki, konfetti, maczek lub wszystkiego po trochu).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, a następnie ubijamy na jednolitą masę przy użyciu miksera lub trzepaczki.
  2. Dodajemy rozdrobnione masło i ponownie mieszamy.
  3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki mokre z suchymi (możemy urozmaicić smak babeczek dzięki dodatkom takim jak bakalie czy mrożone owoce). 
  4. Przekładamy masę do foremek na babeczki. Uważamy, by nie przesadzić z ilością, bo muffinki po upieczeniu urosną prawie dwukrotnie.
  5. Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut.
  6. Bardzo ostrożnie wyjmujemy babeczki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  7. W małej miseczce rozdrabiamy czekoladę, a następnie wstawiamy naczynie do mikrofali lub do kąpieli wodnej, by z twardej tabliczki powstała płynna polewa.
  8. Zanurzamy muffinki czubkami w czekoladzie, a następnie dekorujemy według własnego pomysłu, używając kolorowych posypek.

Renata Bartoszewicz

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje